Nyhed

Hvem passer på tillidsfolkene?

Hvervet som tillidsrepræsentant er meningsfuldt. Men det kan også være mentalt opslidende at lytte til og rumme kollegers problemer. Du skal kunne håndtere alt fra lønforhandling over konfliktmægling til PTSD-ramte kolleger, lyder det fra to erfarne tillidsfolk.

Jesper Bach - foto af Jakob Boserup

Tekst: Anne Nyhus Haurum

Foto: Jakob Boserup

Når arbejdslivet flyder over, er det godt at have en tillidsrepræsentant, der kan lytte og vejlede i en svær situation. Det gælder, når man har oplevet noget traumatisk, er i konflikt med sin leder, eller når man slås med alvorlige, personlige problemer.

For tillidsfolkene er det meningsfuldt at hjælpe kollegerne og være bindeled mellem dem og ledelsen. Gennem tillidsrepræsentanthvervet kan man være med til at gøre en forskel for andre mennesker, lyder det.

Men der er også en bagside af medaljen. For det kan have store menneske­lige konsekvenser at være den, kollegerne går til.

Krydspres mellem ledelse og kolleger

- Som tillidsrepræsentant er man til tider i et massivt krydspres mellem ledelse og kolleger, der forventer, man kan redde dem ud af stort set alle situationer. Men man kan ikke jo ikke ændre på sagers faktuelle omstændigheder som tillidsrepræsentant, siger Jesper Bach, der er næstformand i Københavns Politiforening og tillidsrepræsentant siden 2007. Han uddyber:

- Ledelsen har ledelsesretten. Det er dem, der træffer afgørelse i sagerne. Tillidsværkets rolle er at sikre, at kollegerne behandles efter reglerne, tale deres sag og være med til at hjælpe dem på benene igen. Her spiller man som tillidsrepræsentant en nøglerolle.

I Sydøstjyllands Politiforening er Niels Mørk i år blevet valgt som formand. Siden 2011 år har han været engageret som tillidsrepræsentant, og siden 2013 har han været tillidsrepræsentant på fuldtid som næstformand i politiforeningen.

- Det er, når det brænder på, man kontakter sin tillidsrepræsentant. Vi har kolleger, der er ramt af svær depression. Som ikke kan bevæge sig væk fra sofaen. De har i dén grad brug for hjælp, siger han og uddyber:

Når politifolk rammes af PTSD, kortlægger vi: Hvad har du være ude for i dit politiliv, som har udløst PTSD? Når man har oplevet traumatiske hændelser helt tæt på – togulykker, mennesker der bliver fundet i mange stykker, mennesker der har dræbt børn – den slags sætter sig. Så er vi inde over som tillidsfolk, forklarer Niels Mørk.

Som tillidsrepræsentant skal du være god til mennesker og have lyst til at arbejde med mennesker. Du skal både kunne håndtere lønforhandlinger og kunne rumme en kollega, der sidder og kigger apatisk ind i væggen. Når kollegerne bliver ramt af svær PTSD, ved du ikke, om de nogensinde kommer tilbage på arbejdsmarkedet. 
-Niels Mørk

Krav om kompetencer

Det kræver mange – og meget forskellige – kompetencer at være tillidsrepræsentant, fortæller Niels Mørk.

- Som tillidsrepræsentant skal du være god til mennesker og have lyst til at arbejde med mennesker. Du skal både kunne håndtere lønforhandlinger og kunne rumme en kollega, der sidder og kigger apatisk ind i væggen. Når kollegerne bliver ramt af svær PTSD, ved du ikke, om de nogensinde kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Du er ikke læge, men du skal guide dem de rigtige steder hen. Du tager med til PTSD-klinikken, til kommunen, og du hjælper med at tale med de pårørende, siger han og uddyber:

- Det kan forfølge de ramte resten af livet – nogle kommer tilbage og ligner næsten sig selv og kan være noget for deres familie. Andre kommer aldrig tilbage, siger han.

Det kræver derfor særligt gode sociale egenskaber at være tillidsrepræsentant.

- Det kan slå mange politifolk ud, hvis de bliver bedt om at overveje, om de skal fortsætte i politiet. For mange er identiteten stærkt forbundet med at være i politiet, så man skal virkelig veje sine ord som tillidsrepræsentant, siger han.

Det meningsfulde hverv

For både Niels Mørk og Jesper Bach gælder, at der er en enorm glæde forbundet med at være tillidsrepræsentant. Fordi det at hjælpe andre giver en mening, der stikker dybt.

- Tillidshvervet er afsindigt meningsfuldt. Det tager tid og kræfter – men det giver også tilbage rent menneskeligt, fordi man gennem hvervet har muligheden for at bidrage til et bedre arbejdsmiljø og for at yde en vigtig hjælp i pressede situationer, siger Jesper Bach.

Niels Mørk ser sig selv som ”en støtte og en formidler”, og han er villig til at gå langt for dem, han prøver at hjælpe.

- Som tillidsfolk gør vi en forskel både i personsager og på arbejdspladsen. Det er også derfor, det er det hele værd: Opkaldene, møderne, samtalerne på de skæve tidspunkter, siger han.

Tillidshvervet er afsindigt meningsfuldt. Det tager tid og kræfter – men det giver også tilbage rent menneskeligt, fordi man gennem hvervet har muligheden for at bidrage til et bedre arbejdsmiljø og for at yde en vigtig hjælp i pressede situationer.
- Jesper Bach

Tillidsfolk rammes også af stress

Jesper Bach har været involveret som tillidsrepræsentant både ved skud­episoden i Field’s, terrorangrebet ved Krudttønden og en række andre voldsomme hændelser.

Det er sager, som har sat sig. Dels fordi nogle oplevelser skulle bearbejdes, dels fordi mange kolleger også blev dybt påvirkede. Op imod hver tiende i beredskabet i Københavns Politi blev sygemeldt med stresslignende symptomer efter terrorangrebet ved Krudttønden, ligesom et større antal kolleger har været sygemeldt efter hændelsen i Field's, fortæller Jesper Bach.

Han har på nærmeste hold oplevet, hvordan det at skulle lægge øre til andres udfordringer kan koste og være opslidende.

- Jeg kender desværre flere tillidsfolk, der er blevet langtidssygemeldte og har måttet stoppe deres tillidshverv. Flere har oplevet stress, forhøjet blodtryk og mavesår, fortæller han.

Der er derfor brug for, at man i tillidsværket i politiet bliver bedre til at tale om de psykiske belastninger, der følger med tillidshvervet, mener Jesper Bach.

For Niels Mørk er det vigtigt at spille alle tillidsrepræsentanter gode. Dels gennem vejledning og sparring. Dels gennem tilstedeværelse – uanset sagens art og tidspunktet på døgnet.

- Som tillidsrepræsentant er man altid lidt på arbejde, og man tager altid telefonen. Det kan måske være lidt ”farligt”, at man på den måde aldrig holder fri, fortæller han.

Derfor, mener Niels Mørk, det også er virkelig vigtigt at få talt sammen som tillidsrepræsentanter.

- Som politifolk får vi meget ud af at tale med hinanden. Det gælder også tillidsfolk. Når der sker noget voldsomt, dukker der derfor altid to tillidsfolk op – en lokal med relation til kollegaen og enten formand eller næstformand fra politiforeningen.

Niels Mørk
Niels Mørk er formand i Sydøstjyllands Politiforening. Han omtaler tillidshvervet som meget meningsfuldt.

Træning er restitution for hjernen

For Jesper Bach, der tidligere har dyrket elitesejlads og nu dyrker triatlon, har det alle dage hjulpet at gøre brug af især ét værktøj: Kroppen. Jo mere træning til kroppen, desto mere restitution til hjernen.

- Jeg træner virkeligt meget, og jeg er meget opmærksom på kost, søvn og på at tilbringe tid med familie og venner, siger han og deler et socialt råd:

- Hvis man sørger for også at omgås mennesker, der ikke har med politiet at gøre, undgår man at blive i den samme silo hele tiden. Det hjælper også.

Generelt har mange af de voldsomme sager, der er blevet håndteret i kraft af tillidshvervet, ført til alvorlige og meget triste oplevelser. Jesper Bach har set kolleger knække, oplevet et væld af sygemeldinger, og så har han desværre gået den tunge vej ind i kirken for at deltage i bisættelsen af en kollega. Tjenesten havde kosten kollegaen livet.

- Jeg deltog i bisættelsen som tillidsrepræsentant og stod ved siden af kisten med politiforeningsfanen. Det var virkeligt voldsomt. For den afdødes hustru og børnene stod grædende bagved kisten, fortæller han.

Politiarbejde kan have den allerstørste pris

Fra dag ét i politiet har Jesper Bach været fuldt bevidst om, at politiarbejdet kan have den allerstørste pris. Men det gjorde alligevel dybt indtryk på ham at se afdødes hustru og små børn:

- Børnene havde tegnet og skrevet på kisten. Det var både rørende og fuldstændigt forfærdeligt at opleve, siger han og kalder episoden for ”den tungeste opgave som tillidsrepræsentant nogensinde”. Den nærmeste tillidsrepræsentant til afdøde stod for dialogen med enken og børnene og hjalp til med planlæggelsen af bisættelsen.

- Det var en ubeskrivelig vigtig opgave, men også en opgave, der trak store veksler på følelserne og det personlige overskud, siger Jesper Bach.

Også Niels Mørk har haft alvorlige personlige oplevelser i tillidshvervet. Og så har han oplevet selv at have brug for at tale med en tillidsrepræsentant. En ven.

For et par år siden var han på patrulje i Horsens. Niels Mørk og makkeren blev kaldt ud til et husspektakel og satte straks kurs mod den angivne adresse.

- På vej i bilen får vi pludselig meldingen, at manden derude har skudt sin hustru i ryggen med et oversavet jagtgevær. Lige foran deres fælles børn og en række andre familiemedlemmer. Det var voldsomt, fortæller han.

Efter Niels Mørk og makkeren havde været på gerningsstedet, mødtes de med den lokale tillidsrepræsentant på stationen. Han stod klar til at tale med Niels Mørk og makkeren.

- Efter den episode havde jeg brug for at snakke og få talt ud. Og så var tillidsrepræsentanten der: Nærværende og utrolig vigtig for, at jeg kunne få bearbejdet en svær oplevelse. For dem går vi ikke gennem arbejdslivet i politiet uden at opleve, siger Niels Mørk.