Nyhed

Ytringsfrihed

Ytringsfrihed kan ikke gradbøjes

Grundlovsdag er dagen, hvor vi hylder vores fælles Grundlov, demokratiske rettigheder og værdier. Det er også dagen, hvor vi sætter fokus på områder, som kan trænge til ekstra opmærksomhed. Ytringsfrihed er et af de områder, som jeg gerne vil sætte fokus på.

Heino Kegel

Ytringsfrihed er nemlig en hjørnesten i vores demokrati. Alle har ret til at komme til orde og ytre sig. Det er en rettighed, som også gælder for alle offentligt ansatte heriblandt politifolk. De har ret til at ytre sig om arbejdsforhold – som privatpersoner – og de kan frit sige deres mening, hvis de ønsker det. Men selvom der lovgivningsmæssigt er en ret til at ytre sig, er der desværre tegn på, at ytringsfriheden i dansk politi er under pres. 

Selvom politifolk måske ikke direkte oplever censur, så ligger problemet begravet et andet sted: I selvcensuren. Og den er desværre udbredt. For et halvt år siden lavede Politiforbundet en måling blandt vores medlemmer, som viste, at 62 procent af dem, der besvarede vores spørgeskema, har haft lyst til at ytre sig om deres arbejdsforhold, men har holdt sig tilbage af frygt for, at det vil få negative konsekvenser for deres karriere efterfølgende. 

Halvdelen svarede også, at de enten selv havde oplevet eller kendte eksempler på, at det havde fået konsekvenser for en kollega at ytre sig. Tallene taler desværre deres eget tydelige sprog.

Jeg mener, det er stærkt bekymrende og udtryk for en dårlig kultur. En kultur, hvor man føler, at man skal holde sin mund, ellers har man udsigt til ”ikke karriere-fremmende” foranstaltninger. Det har vi brug for at tale højt om for at få ændret denne kultur.

Vi har brug for at høre politifolks faglige indsigt og erfaringer, som de har fra deres egne afdelinger og arbejdspladser – og man skal kunne ytre sig uden fare for sanktioner fra arbejdsgiveren. Hvis politifolk holder viden om kritisable forhold for sig selv, er det ikke bare et problem for den enkelte kollega. Det er et demokratisk problem.

Ytringsfrihed kan ikke gradbøjes. Det er en rettighed, vi skal værne om.

Jeg ønsker alle en god og festlig Grundlovsdag!