Nyhed

Formandsvalg

Mere synlighed, stærkere kompetencer og fagforening for alle medlemsgrupper

50-årige Poul Buus, foreningsformand i Nordjyllands Politiforening, stiller op som forbundsformand til den ekstraordinære kongres i januar.

Poul Buus
Poul Buus
Poul Buus (th.)

Hvorfor vil du være formand for Politiforbundet?

- Jeg stiller op som forbundsformand, da jeg gerne vil stå i spidsen for et forbund, der er i gang med en god udvikling. Jeg vil også gerne være med til at gøre arbejdet i hovedbestyrelsen endnu bedre. Derudover vil jeg gerne stå i spidsen for Danmarks bedste fagforening, som skal favne alle vores medlemsgrupper. Jeg vil gerne være en aktiv med- og modspiller i samfundsdebatten og være opsøgende over for forbundets samarbejdspartnere som eksempelvis fagbevægelsen, arbejdsgiveren og politikerne.


Hvordan vil medlemmerne opleve dig som formand?

- Medlemmerne vil opleve mig som en åben, ærlig og tilstedeværende formand, hvor der er plads til debat og til forskelligheder. Jeg er en ligefrem person, og nogle vil måske opleve mig som usleben. Jeg opfattes også som uhøjtidelig og er ikke uden humor. Jeg vil gøre mit bedste for at være opsøgende over for medlemmerne såvel som arbejdsgiveren. Jeg vil være på forkant med udviklingen, og hvad der sker omkring politiets virke. Jeg mener, det er vigtigt at sætte fokus på nogle af de konsekvenser ved lovgivningen, som berører vores medlemmers dagligdag. Her vil jeg sige fra, hvis jeg mener, det er uhensigtsmæssigt for organisationen. Politiforbundet kender politiet bedre end nogen anden. Og erfaringer har vist os, at vi ofte får ret, og at vores bekymringer holder stik. Så jeg vil som formand være tydelig og klar over for alle interessenter.


Kan du nævne tre mærkesager, som du vil sætte dig i spidsen for?

- Det er vigtigt at komme ud til medlemmerne og være synlige. Vi skal fortsætte den positive udvikling i forbundet. De sidste medlemsundersøgelser har vist, at medlemmerne gerne vil have, at vi yder god service og er synlige, og det vil jeg arbejde efter. Vi skal fortsætte med at lære af hinanden og lave flere små undersøgelser af, hvad medlemmerne mener, så vi får en større viden om medlemmerne.

- Jeg vil gerne have nye og stærkere kompetencer ind i forbundshuset. Det er fornuftigt at få en socialrådgiver ind som ressource, der sammen med allerede gode kompetencer i Politiforbundet kan forsætte det store arbejde i komplicerede områder inden for pension, sygesager og tilskadekomst, hvor lovgivningen ændrer sig ofte.

- Vi skal være den stærkeste fagforening – ikke kun for de politiuddannede, men også for de øvrige mindre faggrupper. Vi skal være den eneste rigtige forening for alle vores medlemmer – lige fra yngste kadet til ældste politileder.


Hvad er politiets største udfordringer lige nu – og i de kommende år?

- Der er flere udfordringer, én af dem er helt klart mangel på ressourcer. Men der er i øjeblikket også stor usikkerhed om, hvordan flerårsaftalen kommer til at lande. Betyder det en tilgang af nye folk, og i givet fald hvor mange, og kan organisationen overhovedet opsuge så mange nye, der alle skal sikres et godt uddannelsesforløb. Det kan være en stor udfordring for nogle politikredse. Det er selvfølgelig positivt med mange nye politifolk, men det kan også ende med at være en vanskelig opgave.

- Vi skal sikre, at ledelsen af politiet forbliver i politiet og ikke styres mere eller mindre af politikernes alt for lange arme. Vi har i de seneste år oftere og oftere set, hvordan politikkere med rigide måltal bliver styrende for politiet. En anden ting, som udfordrer politiet, er, at de store årgange, med alle deres kompetencer, er på vej på pension. De efterfølgende årgange er hovedsagelig generalister. Jeg frygter derfor, at vi kommer til at opleve et stort tab af kompetencer over årene. Og så kan jeg frygte, at der kommer folk udefra, som overtager politiets arbejde. Med den kommende flerårsaftale vil der sandsynligvis også ske en omorganisering og omvæltning for mange kolleger med en 15. politikreds, 20 nye nærpolitistationer og en halvering af Rigspolitiet. Det kan blive voldsomt for den enkelte og for politiet som arbejdsplads.


Hvordan ser du helst, at samfundet opfatter Politiforbundet, hvis du skal tegne Politiforbundet?

- Jeg vil gerne arbejde for, at samfundet opfatter Politiforbundet som en aktiv med- og modspiller i vores retssamfund. Det er vigtigt, at politifolk kan se sig selv i de regler og love, som de skal håndhæve. Derfor er det vigtigt, at Politiforbundet går aktivt ind i samfundsdebatten og tager stilling til lovgivning. Troværdighed og tillid er nøgleord. Borgerne og samfundet skal opleve politiet som troværdige, når de håndhæver loven. Vi skal som politiforbund give et modspil i samfundsdebatten, så det ikke bliver et stort kludetæppe.

Blå bog Poul Buus

Ansat:
1. maj 1995 ved Københavns Politi, Station 4 på Amager.

Andre erfaringer:
1998-1999: Orlov fra politiet og udsendt med forsvaret i SFOR-missionen i Bosnien som næstkommanderende for et internationalt militærpolitikompagni. I 2005 og 2007 perioder med orlov fra politiet. Udsendt med militæret i Sydirak og Bagdad. Undervist på det ukrainske forsvars akademi.

Politifaglig erfaring:
Beredskabsafdelingen i Københavns Politi 1999, Randers Politi, Uropatruljen 2000-2003, Aalborg Politi og Nordjyllands Politi 2003. Vagtcentralen, Ungdomsgruppen, patruljetjenesten og MIK.

Tillidsposter:
Tillidsrepræsentant for Hundepatruljen, Færdselsafdelingen, beredskaberne i Aalborg, Hjørring og Frederikshavn 2008-11. Næstformand i Nordjyllands Politiforening i 2011-2017, formand februar 2017.
Medlem af Politiforbundets Forhandlingsudvalg siden august 2019.

Privat:
50 år, bor i Aalborg med sin familie.

Der er valg til ny forbundsformand i Politiforbundet, efter at Claus Oxfeldt har valgt at stoppe på posten til fordel for et job i Kriminalforsorgen.

Det er Politiforbundets Hovedbestyrelse, der har besluttet at arbejde hen imod en ekstraordinær kongres i starten af det nye år, hvor de kongresdelegerede skal stemme om, hvem der skal tegne Politiforbundet fremover.

To kandidater har meldt sig til posten. Det er henholdsvis 43-årige Heino Kegel, formand for Østjyllands Politiforening, og Poul Buus, formand for Nordjyllands Politiforening. Begge kandidater er medlem af Politiforbundets Forhandlingsudvalg, som er forbundets politisk valgte ledelse.

Kontakt

Poul Buus

Poul Buus

Formand Nordjyllands Politiforening
21461558