Nyhed

Tillidsrepræsentantuddannelse

- Vi har brug for unge tillidsfolk

Det er første gang, Politiforbundet har holdt et tillidsrepræsentantkursus kun for yngre medlemmer. Kurset i december var en succes, mener både kursister og kursusledere. De unge deltagere har en god mødedisciplin, et højt engagement og møder op med en stor nysgerrighed for at lære nyt. – Vi skal have flere unge og flere kvinder ind i det faglige arbejde, og det her kursus er første skridt på vejen, lyder det fra kursuslederne, Louise Heiberg og Jan Hempel.

TR uddannelse

Af Stine Svarre Gaardhøj

Ungenetværket i Politiforbundet blev oprettet for tre år siden for at skabe et rum, hvor unge kolleger kunne mødes på tværs af politikredse og dele faglige udfordringer i deres arbejdsliv. Coronaen fik forhalet de fysiske møder, men nu er der igen gang i de mange tiltag, hvor unge kolleger kan mødes og tale om arbejdstidsregler, lønforhold eller arbejdsmiljø. For selvom det kan lyde tørt eller kedeligt, så vedkommer det også de unge, mener Politiforbundets to kursusledere, Louise Heiberg og Jan Hempel.

I december sidste år mødtes 37 yngre kolleger på Politiforbundets tillidsrepræsentantuddannelse. Det var på det såkaldte TR-G1-kursus, som er for medlemmer, der ønsker at snuse lidt til, hvad det vil sige at være tillidsrepræsentant. Det var fem dage med masser af faglige snakke og debat, netværk og nye venskaber på tværs af hele landet, Færøerne og Grønland. 

Jeg er meget glad for, at der er så mange kvinder med denne gang. Der er meget få kvindelige tillidsrepræsentanter, og det er en skam, da kvinder er præcis lige så kvalificerede som mænd.
Louise Heiberg, forbundssekretær og kursusleder


Unge mødes på lige fod

Kriteriet for at deltage på dette grundkursus var, at man var yngre medlem og ikke havde mere end 15 års anciennitet i politiet. Mange af deltagerne kom fra Ungenetværket og havde fået et prik på skulderen og en høflig opfordring til at deltage. I alt deltog 17 kvinder og 20 mænd, og alle var under 40 år.

Grunden til, at Politiforbundet har valgt at lave et særskilt grundkursus for yngre medlemmer, er at gøre noget ekstra for et rekruttere unge til at blive tillidsfolk. Dem er der nemlig meget få af.

- Vi havde denne gang valgt at samle de unge i et selvstændigt grundkursus for at give dem en fælles oplevelse, hvor de mødes på lige fod med ligesindede og på samme niveau, fortæller Jan Hempel.

- Det er vigtigt, at der er en bred repræsentation på vores kurser, så de bedre afspejler sammensætningen af vores medlemmer, supplerer Louise Heiberg.

Hun fortsætter:

- Det skal ikke kun være mænd på 55+, som er tillidsrepræsentanter eller talspersoner, og derfor er det også vigtigt, at vi får fat i de unge og giver dem nogle fælles referencer og hjælper med at skabe et fællesskab på deres præmisser. Vi giver dem med dette kursus mulighed for at føle sig trygge – og nogle gange er det lettere, når man er sammen med andre, der ligner en selv, end hvis man sad som eneste ung i en gruppe af midaldrende, fortæller Louise Heiberg. 

- Forhåbentlig er kurset med til at vække nysgerrigheden omkring det faglige arbejde og vise, at det også vedkommer de unge. Vi har brug for dem som tillidsfolk. De er fremtiden, fastslår kursusinstruktøren.

Politiforbundets uddannelser til at blive tillidsrepræsentant

Politiforbundet tilbyder fire grundkurser som en del af en uddannelse som tillidsrepræsentant. På det første grundkursus er det en introduktion til området, og det er ikke et krav, at man er valgt som tillidsrepræsentant.

Kurset går i dybden med regler og rammer for TR-arbejdet, og hvordan man bedst muligt kan virke som tillidsrepræsentant på arbejdspladsen.

Der arbejdes med disse temaer:

  • Politiforbundets opbygning og forhandlingsretten, herunder politiforenings-dannelsen, orientering
  • om CO10 og FH.
  • Tillidsrepræsentantens virke, herunder kendskab til de dilemmaer, du møder som TR.
  • Syge- og pensionsregler.
  • Arbejdsskader.
  • Arbejdstids-bestemmelser.
  • Ferieregler.
  • Lønforhold.
  • Politiforbundets kommunikation.
  • Disciplinær- og klagesager.
  • Personaleudvikling.
  • Møde med Politiforbundets forhandlingsudvalg.
  • Netværk, erfaringsdeling og samvær med andre kolleger.


Kvinder som rollemodeller

Det er ikke ofte, at der er lige mange kvinder og mænd på kurserne. Men denne gang var der næsten lige så mange kvinder som mænd, og det glæder de to kursusledere sig over.

- Jeg er meget glad for, at der er så mange kvinder med denne gang. Der er meget få kvindelige tillidsrepræsentanter, og det er en skam, da kvinder er præcis lige så kvalificerede som mænd. Men måske tiltaler det ikke kvinder, og det vil vi nu forsøge at gøre op med. Det er uhyre vigtigt med flere kvinder som tillidsrepræsentanter, så kvindelige kolleger kan spejle sig i dem og på den måde se dem som rollemodeller. På dén måde kan vi være med til at skubbe lidt på en proces, for det kommer ikke af sig selv, udtaler Louise Heiberg, der selv har en fortid som tillidsrepræsentant og næstformand i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politiforening.


Mobilen i tasken og computeren slukket

Grundkursets indhold for de unge er det samme som indholdet på det ”almindelige” TR-G1-kursus, men det er forskellige emner, der optager kursisterne, og dermed er der forskel på hvilke debatter, der fylder mest. Kursuslederne hæftede sig også ved, at de yngre deltagere har en god mødedisciplin, et højt engagement og møder op med en nysgerrighed for at lære noget nyt.

- De unge havde fuldt fokus på undervisningen fra starten. Mobilerne var gemt ned i tasken, og computeren var slukket, så de havde deres fulde opmærksomhed på undervisningen, og de var meget aktive i diskussionerne. Det er vi ikke altid vant til, konstaterer Jan Hempel.

Det var også nogle andre emner, der optog deltagerne.

- De yngre ville gerne tale om me-too og eksempelvis påklædning til julefrokoster eller om arbejdspres og normeringer, men også arbejdstidsregler og pension. Det var meget interessante debatter. Tidligere har der været stor interesse for at tale om konsulentstillinger, men det optog dem ikke, fortæller Louise Heiberg.

Grundkurset er struktureret med forskellige introducerende oplæg, så deltagerne kan snuse til det faglige arbejde, som Politiforbundet og de lokale tillidsfolk laver.

- Mange ser vores faglige verden som meget lukket, men på det her kursus får vi åbnet op og givet en masse viden videre. Og så er det helt sikkert et plus, når deltagerne føler, at de er i samme båd og på samme niveau, og de tør tale frit. Det er en kæmpe fordel, fortæller Jan Hempel.


Flere unge i bestyrelserne

De to kursusledere håber, at flere af de unge, der deltog på kurset, har fået mod på og lyst til at stille op til arbejdet i de lokale politiforeningers bestyrelser eller som tillidsrepræsentant eller talsperson. Men de er også opmærksomme på, at det kræver benarbejde af den lokale politiforening.

- Politiforeningerne skal blive bedre til at invitere de unge ind, for de kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Det er et vigtigt arbejde, som vi i fællesskab skal blive bedre til at løfte, afslutter Louise Heiberg.

TR uddannelse
Nyhed

Tillidsrepræsentantuddannelse

 

Emne