Nyhed

Efterforskere: Der mangler relevant efteruddannelse

Fagbladet DANSK POLITI har spurgt to erfarne efterforskere, der deltog på workshop omkring en styrket efter- og videreuddannelse om, hvad de mener, der mangler af kompetenceudvikling inden for deres område.

Voxpop Jesperogulrik
Ulrik Jensen efterforsker

Ulrik Jensen,  53 år, efterforsker af økonomisk kriminalitet, Københavns Politi

Hvad synes du, der mangler af efter- og videreuddannelse inden for efterforskningsområdet?

- Der mangler noget, der er målrettet økonomisk kriminalitet. Det, jeg kan, har jeg lært mig selv. Jeg mangler eksempelvis noget regnskabsforståelse – gerne sat i forbindelse med en skarp sag, hvor man gennemgår efterforskningsskridtene ét for ét. Den fremgangsmåde virker godt, kan jeg huske fra min gamle uddannelse til kriminalassistent, hvor en efterforsker fra Rejseholdet førte os gennem en drabssag fra A til Z.

Hvornår har du senest været på efter- og videreuddannelse?

- Det var jeg omkring 2018 i hypotesestyret efterforskning. Det var et udmærket videnskabsteoretisk forløb, der varede tre-fire uger, men det var ikke målrettet det, jeg sidder med til hverdag – altså efterforskning af økonomisk kriminalitet.

Hvad håber du, der kommer ud af denne workshop?

- Først og fremmest synes jeg, det er godt, at Politiskolen og Politiforbundet sammen sætter fokus på behovet for efter- og videreuddannelse inden for efterforskningssøjlen. Det lyder spændende med den ny uddannelse, som Politiskolen har i støbeskeen. Jeg håber, de input og ønsker, vi efterforskere i dag er kommet med, vil blive taget med, når der fremadrettet skal laves nye efter- og videreuddannelsestilbud.

 

Jesper efterforskningsleder

Jesper von Bülow, 38 år, efterforskningsleder, økonomisk kriminalitet, Nordsjællands Politi

Hvad synes du, der mangler af efter- og videreuddannelse inden for efterforskningsområdet?

- Set med mine briller mangler vores efterforskere inden for økonomisk kriminalitet specialviden. Den efteruddannelse, der i dag kan tages via ”karrierevejen”, er for bredt funderet og henvender sig primært til efterforskere med få års erfaring. Der mangler efter- og videreuddannelsestilbud til efterforskere af økonomisk kriminalitet med 10-15 års erfaring. Eksempelvis inden for skatteret, hvidvask og regnskab.

Mange giver her i dag udtryk for, at tiden til efter- og videreuddannelse ikke er til stede. Der er for mange sagsbunker at tage sig af. Hvad tænker du om det som efterforskningsleder?

- Efter- og videreuddannelse skal prioriteres. Det er en helt nødvendig investering. Jeg hørte engang et citat, der lød: ”Tænk hvis vi uddanner medarbejderne, og de så forsvinder bagefter. Ja, men tænk, hvis vi ikke gør, og de så bliver…” Jeg har faktisk i dag nogle medarbejdere, der ikke føler sig kompetente nok i visse dele af efterforskningen inden for økonomisk kriminalitet. Det bevirker, at de opgiver at bevæge sig den vej i efterforskningen. Der er ikke i orden, hverken over for dem eller borgerne. 

Hvad kan der gøres for at skabe mere tid til efter- og videreuddannelse? Sagerne forsvinder jo ikke af sig selv.

- Ligesom der er blevet diskuteret her på workshoppen i dag, bør man se på, om det er nødvendigt med alle de niveau 3-skytter i dansk politi som følge af den eksekutive strategi. Jeg har selv en chefpolitiinspektør, der har været villig til at se på det, og 20 efterforskere er nu rykket ned som niveau 2-skytter. Det frigiver 60 dage, som vi ellers skulle have brugt på skydetræning og PFT, til efterforskning og anden uddannelse, der er mere relevant for os. Jeg synes, det er et godt signal fra vores ledelse om, at vores arbejde som efterforskere også er vigtigt, og at der ikke kun er fokus på det operationelle.

Hvad håber du, der kommer ud af denne workshop?

- Vi er i gang, og det er positivt, at der er blevet sat fokus på vores behov og ønsker, som der arbejdes videre med. Området har længe haltet, men forhåbentlig bevæger vi os nu fremad. Den kommende uddannelse inden for drabsefterforskning på Politiskolen er jeg meget positiv over for. Ikke mindst for mulighederne for at brede det ud til de øvrige specialområder inden for efterforskning, eksempelvis økonomisk kriminalitet. I min egen kreds har vi desuden ansat to uddannelseskoordinatorer inden for efterforskningssøjlen, der blandt andet skal se på modtagelsen af nye efterforskere, vores turnusstillinger samt uddannelse og udvikling lokalt af vores efterforskere.