Nyhed

Flerårsaftale: Grundlæggende positivt, men alt for få nye politifolk

Politiforbundets formand Claus Oxfeldt er umiddelbart godt tilfreds med initiativerne i regeringens udspil til ny flerårsaftale. - Fokus på nærhed, mere lokalt selvstyre, herunder lokal ledelse uden politisk indblanding, og i det hele taget fokus på godt politiarbejde er grundæggende positivt, fastslår forbundsformanden.

Han er dog knapt så positiv, når det kommer til udvidelsen af politistyrken.

- Der er i alt en udvidelse på 300 politifolk i perioden, og det er alt for få. Vi har selv sagt, at vi skal vokse med mindst 300 om året, og helst 3.000 over en ti-årig periode, for at politiet skal kunne hænge sammen i forhold til arbejdsmængde, siger Claus Oxfeldt.

Hårdt ved rigspolitiet
Forbundsformanden har ligeså sine betænkeligheder ved den hårde beskæring af stillinger i rigspolitiet.

- Det er hårdt, for hårdt, synes jeg, og det kommer til at gøre ondt, fastslår han.

Overordnet set er Claus Oxfeldt dog tilfreds med regeringens udspil.

- Nu må vi så se, hvad der sker når de andre partier kommer på banen med deres ønsker, når forhandlingerne starter i morgen, siger Claus Oxfeldt.

 

Regeringens initiativer i ny flerårsaftale

Initiativ 1. 20 nye nærpolitienheder Oprettelse af 20 nye nærpolitienheder placeret geografisk spredt i hele landet, så politiet bliver mere fysisk tilgængeligt og kommer tættere på borgerne lokalt.

Initiativ 2. 150 ekstra lokalbetjente 110 lokalbetjente kobles til de 20 nye nærpolitienheder. Yderligere 40 lokalbetjente tilføres i 2024, så der på landsplan vil være ca. 550 dedikerede lokalbetjente i 2024.

Initiativ 3. Flere politiopgaver skal løses tættere på borgerne 150 operative politibetjente til at løse flere politiopgaver i kredsene, herunder styrke straffesagsbehandlingen, jf. initiativ 13.

Initiativ 4. Mere tillid og plads til politifagligheden Politiet skal sættes mere fri. Der skal være mindre detailstyring og mere plads til lokal ledelse og politifagligheden.

Initiativ 5. Styrket lokalt handlerum i politikredsene Det lokale handlerum i kredsene skal styrkes, hvilket betyder mere synlighed og ansvar for de lokale politidirektører.

Initiativ 6. Ny national efterforskningsenhed De mest specialiserede politi- og anklagerfaglige kompetencer forenes og samles i en slagkraftig national efterforskningsenhed.

Initiativ 7. Ny politiuddannelse til civile efterforskere Der oprettes en ny politiuddannelse til civile efterforskere for at styrke politiets efterforskning af den komplekse kriminalitet.

Initiativ 8. Flere underretninger om hvidvask skal føre til sager Hvidvasksekretariatet får bedre og mere effektive it-værktøjer til at identificere og videreformidle relevante hvidvaskunderretninger.

Initiativ 9. Fast track-ordning ved mistænkelige transaktioner Der skal være bedre muligheder for at beslaglægge større pengebeløb eller værdier fra kriminalitet ved særligt mistænkelige transaktioner.

Initiativ 10. Bedre værn mod it-relateret kriminalitet Modernisering af de lovgivningsmæssige rammer, så politiet f.eks. gives mulighed for at skaffe sig adgang til og overvåge servere, der misbruges af kriminelle.

Initiativ 11. Ny digital politipatrulje En ”digital patruljeenhed” skal sikre politiets synlighed på nettet og understøtte efterforskning af strafbare forhold på nettet

Initiativ 12. Flere hænder til behandling af straffesager i anklagemyndigheden Flere ressourcer til anklagemyndigheden skal sikre flere hænder til at behandle de mange straffesager, så sagsbunkerne og sagsbehandlingstiden kan nedbringes.

Initiativ 13. Flere hænder til behandling af straffesager i politiet Flere dedikerede politibetjente og civile medarbejdere til straffesagsbehandling i politiet, så sagsbunkerne og sagsbehandlingstiden kan nedbringes.

Initiativ 14. Nye værktøjer til at prioritere sager om it-relateret økonomisk kriminalitet Politiet og anklagemyndigheden skal have bedre muligheder for efterforskningsmæssig prioritering af it-relateret økonomisk kriminalitet.

Initiativ 15. Hurtigere sagsbehandling i hele straffesagskæden Der igangsættes et arbejde, der skal identificere konkrete tiltag, som kan styrke sagsbehandlingen og reducere sagsbehandlingstiden på tværs af hele straffesagskæden.

Initiativ 16. Et rigspoliti med fokus på kerneopgaverne Rigspolitiet skal fokusere på de klassiske styrelsesopgaver som øverste politimyndighed. Tilbageværende funktioner og opgaver skal tilføre politikredsene reel merværdi.

Initiativ 17. Ressourcer fra Rigspolitiet til det borgernære politiarbejde i politikredsene – i alt 300 betjente Der flyttes ressourcer fra Rigspolitiet til politikredsene, så det borgernære politiarbejde i politikredsene kan styrkes med 300 operative politibetjente, jf. initiativ 1 og 2.

Initiativ 18. Et slankere rigspoliti bidrager til at styrke indsatsen mod den svære kriminalitet En stor del af politiets efterforskningsmæssige specialkompetencer, der i dag er placeret i Rigspolitiet, udskilles og forenes i den nye enhed, jf. initiativ 6.

Initiativ 19. Mere sikker drift af politiets it Fusion mellem dele af politiets it-organisation og Statens It. Fusionen skal sikre mere moderne og tidssvarende drift af politiets it-systemer.

Initiativ 20. 300 ekstra politibetjente i 2022 Politiet styrkes ved at uddanne 150 ekstra politistuderende årligt i 2021 og 2022, dvs. i alt en stigning på 300 ekstra politibetjente i den samlede politistyrke.

Initiativ 21. Modernisering af de nordatlantiske politikredse Renovering af bygningsmasse og anskaffelse af nyt materiel mv., så de fysiske rammer for effektiv, tryghedsskabende politibetjening er til stede.

Initiativ 22. Ny enhed mod seksuelle overgreb mod børn i Grønland Der oprettes en dedikeret enhed i Grønlands Politi, som skal sikre en bedre håndtering af de børn og unge, som har været udsat for seksuelle overgreb.

Initiativ 23. Bedre og mere sikker it-understøttelse Der afsættes midler til, at der i flerårsaftaleperioden kan tages helt nødvendige skridt til at modernisere politiets og anklagemyndighedens it.