Nyhed

Grønland

Grønland: Ny foreningsmand vil fortsætte kampen for lige vilkår

Politikommissær Bjørn Bjerregaard er et temmelig ubeskrevet blad rent fagpolitisk, men hans hjerte har i mange år banket for at sikre lige løn- og arbejdsvilkår mellem grønlandske og danske kolleger. Den kamp står da også øverst på dagsordenen for den nyvalgte foreningsformand i Grønlands Politiforening.

Grønland politistation Nuuk

Af Karina Bjørnholdt

Bjørn Bjerregaard
Øverst på den grønlandske politiforenings dagsorden er at få sikret lige løn- og arbejdstidsvilkår for de grønlandske kolleger. Det har ikke ændret sig, selvom foreningen nu har fået ny formand i form af politikommissær Bjørn Bjerregaard. Han er fuld af håb og tro på, at han kan være med til at forbedre vilkårene i grønlandsk politi.

45-årige Bjørn Bjerregaard, politikommissær og leder af efterforskningsafdelingen i Nuuk, havde ingen ambitioner om at være formand for Grønlands Politiforening. Alligevel er det sådan, der er endt, da såvel formand som næstformand for foreningen, Jesper Fleischer og John Nielsen, begge med kort interval og varsel forlod politiet, og dermed foreningsarbejdet, i 2020 til fordel for civile jobs.

På trods af kun nogle måneders erfaring som lederrepræsentant i foreningsbestyrelsen, blev Bjørn Bjerregaard opfordret af både medarbejdere og lederkolleger til at stille op som formand.

- Det skulle jeg lige tænke over – og også vende med min kone – da det kommer til at betyde mere rejseaktivitet. Men jeg følte mig også lidt forpligtet, da jeg jo nok var ”den næste i rækken”, fordi jeg som lederrepræsentant var blevet inddraget meget i sagerne af formandskabet, fortæller Bjørn Bjerregaard.

Politikommissæren lod sig opstille til den ekstraordinære generalforsamling den 19. maj – og resten er historie, som man siger.


Vil være fuldgyldigt medlem

I øvrigt er det helt særegent for Grønland, at en chargeret kollega kan vælges til foreningsformand. Det skyldes, at de grønlandske politiledere ikke er organiseret i Politilederforeningen under Politiforbundet, sådan som Rigsfællesskabets andre politiledere er.

Det er dog noget, som Bjørn Bjerregaard gerne ser ændret.

- Vi går overordnet efter at få de samme vilkår og betingelser som vores kolleger i Danmark og på Færøerne. Derfor bør vi også organisere os på samme måde. På kongressen i Politiforbundet i 2021 anmoder Grønlands Politiforening derfor om at blive et fuldgyldigt medlem af Politiforbundets Hovedbestyrelse, sådan som Færøerne blev det for tre år siden. Det vil sige, at vi deltager i HB-møderne, har stemmeret og kommer tættere på beslutningerne. Kommer vi fuldgyldigt ind i Hovedbestyrelsen, mener jeg, at vores ledere fremover skal organiseres under Politilederforeningen, siger Bjørn Bjerregaard.


Kampen for lige vilkår fortsætter

Men øverst på den grønlandske politiforenings dagsorden er – stadig – at få sikret lige løn- og arbejdstidsvilkår for de grønlandske kolleger.

Det har været en mangeårig, sej kamp, selvom budskabet umiddelbart er stærkt:

En grønlandsk kollega får mindre udbetalt for præcis samme arbejdsopgave som en kollega i Danmark. Ligesom de udstationerede danske kolleger får forringede arbejdsvilkår, mens de er på assistance i Grønland, fordi det grønlandske arbejdstidsreglement er ringere end det danske.

Der skal sikres ligeværdige vilkår, er kravet.

Fortællingen er dog ikke helt så simpel, når regnestykket skal gøres op i tillæg, honorarer og andre løntekniske spidsfindigheder – som følge af to forskellige arbejdstidsaftaler og to forskellige overenskomster.


Vejrer morgenluft

Men Bjørn Bjerregaard er alligevel optimistisk. Han har selv, inden han blev fagpolitisk aktiv, været en ivrig forkæmper for mere retfærdighed og lighed, set med grønlandske øjne, og har ofte rendt HR i Grønlands Politi samt Rigspolitiet på dørene med spørgsmål om, hvordan de vil forklare dette og hint omkring forskelle i aflønninger af danske og grønlandske kolleger.

Ikke at det har rykket specielt meget, men den ny foreningsformand vejrer morgenluft.

- Der er utroligt meget bevågenhed på området i øjeblikket – både i Rigspolitiet og i Folketinget via vores grønlandske folketingsmedlemmer. Jeg tror, der kommer til at ske noget på den front, siger Bjørn Bjerregaard.

CV

Privat

  • 45 år.
  • Grønlandsk mor og dansk far.
  • Født og opvokset i Grønland.
  • Taler flydende dansk og grønlandsk.                   
  • Gift og har fem børn. Bor i Nuuk.

Karriere

  • Ansat i politiet i 1998.
  • Som færdiguddannet kom han hurtigt ind i narkoafdelingen i Grønlands Politi.                   
  • Har bl.a. også været hundefører, vagtchef i Nuuk og er i dag politikommissær og leder af efterforskningsafdelingen i Nuuk.              
  • Har været på assistance i stort set alle egne af Grønland i kortere eller længere perioder.                   
  • Fagpolitisk har han, inden han blev valgt til formand den 24. maj, været lederrepræsentant i politiforeningens bestyrelse i cirka fem måneder.


Lønnen hæves via tillæg

Han glæder sig over, at der i april blev indgået en aftale mellem justitsministeren og de grønlandske folketingsmedlemmer om udmøntning af den resterende del af Nordatlantpuljen, der sikrer 10,8 millioner kroner til bedre lønforhold for polititjenestemænd i Grønland.

Aftalen indebærer, at de fremover vil få et tillæg, der hæver deres løn, så de kommer på niveau med deres kollegaer i Danmark, som er ansat i hovedstaden.

- Det skal gerne være med til at løse vores problemer med at rekruttere og fastholde polititjenestemænd i Grønland. I øjeblikket er vi kun omkring 100 grønlandske kolleger, mens resten er assistance fra Danmark og udgør cirka en tredjedel af styrken, siger han.


Tror på det

Selvom Bjørn Bjerregaard kun har haft formandskasketten på i mindre end en måned, kan han allerede mærke tyngden af den. Ikke mindst hans indbakkes vokseværk afslører, at det nu er ham, ”der er den”. Forude venter det første fysiske hovedbestyrelsesmøde i august, men han har allerede afholdt sit første virtuelle møde med Politiforbundet, fordi der i disse uger og måneder forhandles ny overenskomst for Grønlands Politi, og der skulle fremstilles krav over for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

- Der er godt nok meget, jeg skal have sat mig ind i, og jeg har slet ikke nået endnu at få læst de mapper igennem, som Jesper (tidligere formand, red.) overdrog til mig. Jeg er nemlig fortsat også leder af efterforskningen og deler min tid mellem ledergerningen og formandsjobbet, fortæller Bjørn Bjerregaard.

Men selvom han måske er lidt forpustet her i opstartsfasen, er han fuld af håb og tro på, at han kan være med til at forbedre vilkårene for de grønlandske kolleger.

Det er jo derfor, at jeg er gået ind i kampen, fastslår han.

Grønlands politiforenings nye bestyrelse

Formand:
Bjørn Bjerregaard, Nuuk.

Næstformand:
Hans Jakob Frederiksen, Nuuk.

Kasserer:
Abia Ottosen, Ilulissat (genvalg).

Bestyrelsesmedlem/
sekretær:
Daniel Kleist, Ilulissat.

Lederrepræsentant:
Er endnu ikke udpeget af lederne.

Suppleanter:
Sivalerak Terkilsen og Morten Mandrup.