Nyhed

Kongres 2021

Kongres i coronaens tegn

Den 27. maj afholder Politiforbundet ordinær kongres. Det betyder, at alle tillidsfolk i forbundet samles for at diskutere politifaget og udstikke kursen for de kommende fire år. Denne gang bliver det dog i en noget corona-vingeskudt version.

kongres fane

Af Nicolai Scharling

Faktisk er det i skrivende stund endnu ikke afklaret, om kongressen blot skal afvikles virtuelt, eller om forsamlingsloftet når at blive hævet tilstrækkeligt til fysisk fremmøde. Sikkert er det dog, at der skal vælges ny næstformand, og at kongressen skal beslutte, om pensionerede politifolk fremover skal kunne tegne medlemskab.

Efter de oprindelige planer skulle små 180 tillidsfolk fra Politiforbundet have været samlet i Aarhus i tre dage i slutningen af maj for at diskutere politifaget, tillidsarbejdet, og hvordan man sikrer den bedste beskyttelse og hjælp til medlemmerne.

Det var før, næsten alle offentligt ansatte blev sendt på hjemmearbejde, og det meste af landet lukket ned i slutningen af december.

Dengang lød meldingen, at efter en måned eller to kunne man åbne igen. Det skete som bekendt ikke, og siden da har Politiforbundet skåret og filet kongressen ned til det absolut mest nødvendige, og en del svæver stadig i det uvisse. Nu er vi således i april, og selvom genåbningen er i gang, så er forsamlingsloftet stadig blot på 50 personer og derfor langt under de næsten 200 deltagere, som traditionelt er med, når det politifaglige arbejde skal betragtes i helikopterperspektiv, og sporene for fremtiden lægges.

Politiforbundet har allerede besluttet at skære kongressen ned til blot at vare én dag.

Nu ser det tilmed ud til, at den risikerer at blive en virtuel sammenkomst på computerskærme spredt over hele landet.

- Det er brandærgerligt, for det har en enorm værdi at samle alle de tillidsfolk fra hele landet, som har fingeren på pulsen, når det handler om politiarbejde og om de udfordringer, der præger hverdagen. Vi kan inspirere hinanden til at blive endnu bedre til dét, det hele handler om, nemlig at passe på politiet og skabe bedre rammer for lønkampe, politifaglighed og arbejdsmiljø, fortæller Heino Kegel, forbundsformand.

Heino Kegel Michael Bergmann Møller
På kongressen skal der traditionen tro vælges forbundsformand og næstformand. Heino Kegel (til venstre), der blev valgt til forbundsformand på en ekstraordinær kongres i januar, genopstiller til den post, og Michael Bergmann Møller, der er formand for Københavns Politiforening og medlem af Politiforbundets Forhandlingsudvalg, stiller op som næstformand.

Nyt makkerpar

Heino Kegel blev valgt som ny forbundsformand på en ekstraordinær kongres den 22. januar i år og stiller op til genvalg på den ordinære kongres til maj.

Såvel posten som formand og næstformand er altid på valg til en ordinær kongres, som er Politiforbundets øverste myndighed, og som finder sted hvert fjerde år.

Dog er det yderst sjældent, at det sker ved kampvalg mellem to kandidater.

Denne gang er der – så vidt – heller ikke flere kandidater til posterne. Heino Kegel genopstiller som formand, og Michael Bergmann Møller, der er formand for Københavns Politiforening, har meddelt, at han stiller op som næstformand.

Den nuværende næstformand, Claus Hartmann, har bebudet, at han stopper ved kongressen efter 12 år i stolen.


Større fokus på kvalitet

Det bliver altså et helt nyt makkerpar, der skal tegne Politiforbundet. Heino Kegel har allerede haft fire måneder til at lære arbejdet at kende. Inden da havde han ansvaret for personalepolitik i Politiforbundet via sin plads i forhandlingsudvalget og var formand for Østjyllands Politiforening.

Michael Bergmann har erfaring fra otte år som formand for Københavns Politiforening, der er forbundets største forening, og dermed også fra Politiforbundets Hovedbestyrelse, som består af de forskellige foreningsformænd. De seneste år har han ligeledes siddet i Forhandlingsudvalget og varetaget Politiforbundets daglige politiske ledelse med ansvar for arbejdsmiljø, udstyr og sikkerhed.

Heino Kegel fortæller, at hvis han genvælges som forbundsformand, vil han fortsætte ad den kurs, han allerede har sat:

- Intet er afgjort, før selve valget har fundet sted. Men det er klart, at jeg vil fortsætte den stil og med de mærkesager, jeg allerede har taget hul på. Det skal handle om at få fokus på kvaliteten i politiarbejdet og fokus på politifagligheden. Vi skal have efter- og videreuddannelsen tilbage på sporet, og så skal vi meget tættere på medlemmerne.

- Vi skal have moderniseret Politiforbundet yderligere, så medlemmerne har det stærkest mulige forbund til at kæmpe deres kampe. På samme måde skal vi have styrket tillidsfolkene og deres muligheder, for de er limen, der ofte får politiarbejdet og arbejdspladsen til at fungere og hænge sammen. De skal have endnu mere hjælp. Og så skal vi naturligvis fortsat kæmpe benhårdt for en helt nødvendig udvidelse af politistyrken. Men det skal ikke ske ved at gå på kompromis med kvaliteten, snarere tværtimod. Uddannelsen skal nemlig opgraderes, helst tilbage til at være bachelor og meritgivende, siger han.

Politiforbundets Kongres 2021

Politiforbundets kongres finder sted den 27. maj fra klokken 9.00. Kongressen kan følges via Politiforbundets hjemmeside, politiforbundet.dk, hvor der også vil være dagsorden, interviews og forskellige politifaglige nyheder op til kongressen.


Medlemskab for pensionister

Med en kongres, der er klemt sammen til at vare en dag, bliver der ikke tid til de store udsving. Der er nemlig mange beslutningspunkter og nødvendige vedtægtsændringer, som skal behandles.

Beslutninger, som kongressen skal tage, før Politiforbundet kan arbejde videre med dem.

En af de større beslutninger er, hvorvidt Politiforbundet skal tegne et særligt medlemskab for blandt andre de pensionerede politifolk, som ønsker at være medlemmer. Også kaldet Passiv+. Et sådant medlemskab giver dem adgang til forbundets medlemsfordele, herunder en obligatorisk ulykkesforsikring, der er tilpasset de pågældende medlemmers livssituation, og andre attraktive gruppeforsikringer.

- Vi har fået mange henvendelser gennem årene, og vi oplever stor interesse for at indgå i et eller andet fagpolitisk fællesskab. Selvfølgelig ikke i klassisk forstand, men alligevel at blive en del af en organisation, hvor der også er medlemstilbud og tæt forbindelse til politifaget. Det vil være en ret skelsættende beslutning, som vi også tror vil skabe værdi for alle, siger Claus Hartmann, næstformand i Politiforbundet, og en af drivkræfterne bag initiativet.

 

Obligatorisk ulykkesforsikring til elever under uddannelse

I samme forbindelse skal det besluttes, om ulykkesforsikringen og livsforsikringen skal gøres obligatorisk som en del af medlemskabet for politielever og politikadetter under uddannelse. Forsikringen er nemlig skræddersyet til politifolk og spænder et sikkerhedsnet ud under dem, der passer til arbejdet og den store risiko for arbejdsskader allerede på Politiskolen.

- Det er faktisk sådan, at vi siger, at ulykkesforsikringen er det første og vigtigste, de skal få styr på, når de træder ind ad døren til Politiskolen – men alligevel har kun halvdelen af eleverne på Politiskolen tegnet den. Den forsikring er helt nødvendig for dem og deres familier med de risici, der trods alt er forbundet med politiarbejdet, siger Heino Kegel.

Vedtager kongressen at gøre blandt andre ulykkesforsikringen obligatorisk for politielever og politikadetter under uddannelse, vil den til gengæld være gratis, ligesom medlemskab af Politiforbundet er det, i de perioder hvor de er på SU og ikke får løn. I de perioder, hvor de får løn og betaler kontingent, vil den være indeholdt i kontingentet.


Fremtidsværksted må udsættes

Før corona-restriktionerne førte kniven over forsamlinger og socialt liv, var det tanken, at kongressen skulle have haft et stort anlagt fremtidsværksted, hvor forskere og andre eksperter skulle have sat fokus på den fremtid, som venter politiet, og de tendenser som kommer til at præge politiet fremover.

Det skulle have åbnet for en række svære, men nødvendige debatter, om alt fra lønudvikling til uddannelse og specialisering. Fremtidsværkstedet skulle også have inspireret og hjulpet tillidsværket til at sætte nye initiativer i søen.

- Den del må vi gemme, indtil vi igen kan samles, og verden er nogenlunde corona-fri. Det er ærgerligt, for det er vigtigt at kigge fremad og være på forkant. Ikke mindst når man skal hjælpe medlemmer, som allerede er ude i samfundet og konfronteres med nye tendenser og virkeligheder hver dag gennem deres arbejde. Vi skylder dem at se fremad i tide. Det bliver bare ikke her på kongressen, at det store input finder sted, fastslår forbundsformanden.

Han fortsætter:

- Det er andre tider og mærkelige tider. Vi plejer at åbne en kongres med justitsminister, rigspolitichef og gæster fra udlandet i salen. Med taler og politisk styrke. Det bliver svært at gøre på samme måde, og især hvis det skal ske virtuelt. Derfor glæder jeg mig dog stadig til kongressen, også selvom det er i en light version. Det er under alle omstændigheder en fejring af politifaget og det faglige arbejde. Begge dele er værd at fejre, siger Heino Kegel.

Emne